elitgamer
avatar

Halo 4 teszt

Szerző: Tyrant |  </div>

Minden egyes kornak és minden egyes játék konzolnak meg vannak  a maga "sztárjátékai". Anno a PS1-nek ott volt a Syphon Filter vagy a Metal Gear Solid,addig a PS 2-ön a God of War tarolt. Azonban volt egy gép, melyet a Microsoft hozott be a köztudatba és amely kisebb hullám völgyektől eltekintve máig is éli sikertörténetét. Ez nem volt más, mint az Xbox később pedig az Xbox 360.Természetesen szükség volt egy exkluzív, egy sikerjátékra, mely csak is ennek a gépnek a sajátja. Ebből született meg a Halo és minden idők egyik(ha nem a legnagyobb) hőse Master Chief a szuper képességekkel megáldott génkezelt spartan harcos.

Az óriási sikerre való tekintettel a Microsoft és Bungie trilógiává duzzasztotta a sorozatot  melyből készült egy amolyan mellékszál egy küldetés lemez ez volt a az ODST és a Halo előzményeként aposztrofálható Reach. A Bungie a Reach munkálatait befejezve lelépett nem akart egész életében Halo játékokat "gyártani". Félő volt hogy a Halo munkálatait időközben átvevő Halo fanokból és egy-két veteránból álló 343 Industries nem tudja majd a Bungie által hátrahagyott örökséget a hatalmas űrt betölteni , a Halo hagyományokat megfelelően ápolni.

Egyre csak nőt a nyomás a fejlesztőkön és jó magam is kétkedve és egyben félve tekintettem a Halo 4 elé.A történet ott veszi fel a szálat ahol a Halo 3 elejtette.2557-et írunk. Az űrben hibernált Master Chiefet Cortana a holografikus mesterséges intelligencia öntudatára ébreszti a Forward Unto Down hajó fedélzetén a súlytalanság állapotából. Már négy hosszú év telt el legutóbbi "eszmélése" óta és a dolgok nem a legjobban alakultak. Ez alatt Cortana őrködött felette. Még hősünk az igazak álmát aludta  addig Cortana szép lassan élete végéhez közeledik  lassan de biztosan kezd bekattanni. Master Chief  egy titokzatos eddig alig  említett bolygón köt ki a Requiem-en melyet egy ősi faj a Forerunner hozott létre s mely egy pajzs bolygó. Még a Bungie csak érintette addig a 343 Industries nem csak meg említi  a Forennureket hanem kompletten e köré építi fel a történetet.

Feszült várakozás heves szív dobogás izzadó tenyér szinte gyermeki lelkesedés a dupla rétegű DVD felpörög az Xbox 360-ban.Már a szép lassan bekúszó menü megfogott egyszerűségével letisztultságával az űr megjelenítése pedig valami fantasztikus. Az új játék menüpontra nyomok kiválasztom a nehézséget és indulhat a móka. Elképedve nézem a gyönyörű átvezető videót majd kisvártatva megkapom az irányítást. Finish The Fight! Egyik ámulatból a másikba esem közben úgy török előre, mint egy tank lépteimnek végre igazi súlya van a gépfegyverem pedig valami iszonyatosan brutálisan dörög. Az első ellenfelek leölése után levonom a konzekvenciát, hogy ez bizony nem baba zsúr, nem kis cserkészeknek való játszadozás,  a gruntok pedig már többé nem üvöltő "kislányok"ez bizony véresen komoly izig-vérig igazi háború. Az irányítás magán viseli a Bungie kéz nyomait, ezzel nem is lehetett gondja  343 Industriesnek, de ha lehet akkor még rátettek egy lapáttal, mert a célzás minden eddiginél precízebb, a fegyver megfelelően himbálódzik a kézben.

Az alap felállás megmaradt áldozva a valóság hűség oltárán továbbra is két fegyver lehet nálunk a kor divatjának ellentmondóan a fegyvert továbbra sem " emelhetjük" a vállunkhoz, de nem is kell, nincs szükség erre, mert mire ráközelítenénk  a célra addigra bőszen dobálhatjuk a plazma gránátokat. Páncélunk továbbra is visszatöltődő tehát nincs szükség Eü csomagra, mely a találatok hatására vészesen csökkenni kezd, ha fedezékbe húzódunk akkor regenerálódunk más különben Game Over. Az olyan "opciók" továbbra is meg vannak, mint a gyors futás ami nem alkalmazható a végtelenségig és a "jól pofán verem az ellenfelem" is. A Bungie volt az első fejlesztő brigád aki először mutatta meg, hogy egy belső nézetes lövöldének ha megfelelő kezekben van igen is van létjogosultsága konzolon és hogy téves az a rossz beidegződés, hogy az Fps, mint stílus csak a Pc-ek sajátja.

A Bungie mindig is nagy hangsúlyt fektetett a belső dolgokra a tartalomra, de valahogy a külső mindig csorbát szenvedett. Ha az Xbox 360 képességeit szerettük volna megmutatni akkor mondjuk egyből a Gears of War jut az ember eszébe a Halo-t, mint játékot ebből a szempontból számos kritika érte. De csak idáig mert a 343 Industries valami fantasztikus érzékkel nyúlt a kitűnően programozható Havok grafikus motorhoz 2012-es színvonalat egészen elképesztő látvány orgiát varázsolva a képernyőre. Mindegy, hogy nyílt vagy zárt terekben járunk mindenhol magas felbontású textúrák feszülnek, nincs  egyetlen paca sem a minőség mindenhol egyenletesen magas. Gyönyörű szépen csillog minden ami színes volt az most még színesebb lett több fajta szín kombinációt használva. A tűz az tényleg tűz, a víz az víz, ellenfeleink és a nagy néha mellettünk harcoló Unsc katonák kidolgozottságát sem érheti semmilyen kritika. A távolban ellenséges csapat szállítók, Bansheek, Warthogok szelik az eget a látó távolság óriási.

A dzsungelben az egész környezet gyönyörűen  él és vegetál. Lám-lám a 343 Industries megmutatta, hogy tehetséggel,elhivatottsággal,játék szeretettel,nagy odafigyeléssel és maximális támogatással ilyen és ehhez fogható nagyon magas nívójú alkotások születhetnek. A Halo 4 a grafikus megjelenítés ne továbbja és non plusz ultrája egyben. Az átvezető videók már annyira csodálatosak és élethűek az utolsó borosta is látszik a katonák arcán, hogy nem egy esetben, ha nem figyeltem volna oda  egy az egyben azt gondoltam volna hogy élő szereplős felvételeket látok.2012 végén konzolon a grafikai tökéletességhez közelebb jutni nem lehet!.Ezt nyújtja át nekünk a 343 Industries rozsda rágta arany tálcán. A játék menetet illetően és a Halo univerzumot sem érhette csorba a rajongói érdekek is ezt kívánták, amire a fejlesztők kényesen ügyeltek is. Mindössze apró változások történtek, amik rendkívül jót tettek a Halo 4-nek, a kemény mag azonban változatlan maradt. Az alap felállás hogy el kell érnünk mindig egy adott területet ilyenkor automatikus mentést kapunk. Az összes pálya és a megjelenített világ pazarul felépített és berendezett és ami nagyon fontos kellően változatos is. Az idegenek jó munkát végeztek, nem győztem gyönyörködni a "műveikben".

A cikkünk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hozzászolás
  • Szabályok, jó elolvasni mielőtt bármit is teszel! 1. Ha lehet a tartalomhoz szólj hozzá.
    2. Ne spammelj és ne írd be ugyanazt többször.

    Te nem szólhatsz hozzá ehhez a cikkhez. Kérlek, Regisztrálj vagy jelentkezz be.
hirdetés

elitgamer logo

Az oldalunkon publikált összes, cikk, kép, s egyéb tartalom az ElitGamer.net tulajdonát képezik, felhasználásuk CSAK az eredeti forrás pontos és látható megjelenésével történhet!