elitgamer
avatar

A Sötét Lovag: Felemelkedés - Kritika

Szerző: vérnarancs |  </div>

A sötét lovag legendája lezárult. Vajon méltó befejezést kapott a franchise? Spoiler mentes kritikánkból kiderül.

A Denevéremberben mindig is volt/lesz is potenciál, hogy ki és miként dolgozza fel, s ennek tükrében viszi vászonra bőregerünk kalandjait, az már egyéni hozzájárulás kérdése. A Tim Burton féle Batman sajátos absztrakt látnivalókkal és a képregényekhez közeli megvalósítással nagyot alkotott. A parádés szereposztás sem hagyott maga után rossz szájízt, Jack Nicholson (Joker), Danny De Vito (Pingvin), vagy Michelle Pfeiffer (Macskanő) egyfajta irányt mutattak a jövő nemzedéke számára.

Aztán a maszkos igazságosztó rossz kezekbe került. Joel Schumacher szép fokozatosan leamortizálta a már addig felépített világot. A Batman Forever színészei jók voltak, de a film megtekintése után rájött az egyszeri néző, hogy ez bizony nem Joel-nek való feladat volt, a negyedik résszel ezen tudattal pontot is tett a meghatározás végére.

Eztán jött Christopher Nolan, aki az elejéről akarta beindítani a milliárdos Bruce Wayne megpróbáltatásait. Több képregényből is merítve, de új szemszög alapján és a valóságra alapozva új értelmet nyert Batman léte. A kezdetek alcímmel konspiráló eposz első sorban félelmet keltett mindenkiben, vajon mit kezd majd Nolan a fikció nélküli denevérrel?

Aztán a félelmünk alábbhagyott, a rendező úr létrehozott egy "saját" Batmant, amit a következő rész (A Sötét Lovag) minden tekintetben überelt, ehhez pedig nagyban hozzájárult Heath Ledger zseniális alakítása (Joker szerepében), számomra nem adott plusz értéket azzal a ténnyel, hogy elhunyt. A kisördög persze ott bujkált bennem, hogy talán csak miatta tetszett a második felvonás, hiszen a címadó egyénnek kevés szerep jutott, míg Aaron Eckhart egyáltalán nem volt hiteles Kétarc. Mindezek ellenére a The Dark Knight magasra tette a lécet.

Ennek fényében nagy várakozás honolt lényünkben, fel lehet e múlni ezt a nagy sikerű részt? Akkora szintlépés nem lett, mint az első és második között, de igen, pár lépcsőfokkal megugrotta elődjét. Hibátlan? Nem. A cselekmény nehezen indul be és a vágásoknak hála - találkozunk megválaszolatlan logikai bakikkal is. No, nem konkrétan a film alatt gondolkodunk az ilyesmin, de a végső szinopszis után már teóriák kezdenek gyűlni kicsiny fejünkben. Ez most miért így történt? Ha ennyire a realitások talaján mozog a produktum, akkor ezt miért így kellett? Persze nem olyan léptékűek ezek a kérdések, hogy sárba tiporjuk a mozgóképet. Ezek csak apró nüanszok.

A marketinghadjárat remekül sikerült, az előzetesek csupa megtévesztéssel operáltak, s ha nem olvasunk utána kíváncsiságból (mint ahogy én tettem, s részint a film végkifejletével már tisztában voltam - Ti ne tegyétek), akkor lesz pár maradandó meglepetés mindenki számára. Mivel a mozi több képregény alapjait veti be, ezáltal a neten keringtek kitalációk a befejezéssel kapcsolatban.

A történet 8 évvel a Sötét Lovag záróakkordja után játszódik, Batman/Bruce Wayne visszavonultan él a szülei által örökölt kastélyában, megtörve, meggyötörve és fáradtan, hű segítőjével, Alfréddal. Selina Kyle (Catwoman - nincs rá utalás a névre) belépője visszahozza az "életbe", hogy felvehesse a harcot mindkét énjének ellenfeleivel. A színen feltűnik a maffia és egy kegyetlen, de hittel és motivációkkal teli őserő, Bane, aki az Árnyak ligájának a tagja volt, míg ki nem közösítették.

Akarva-akaratlanul mindenki azt forszírozza, hogy vajon Tom Hardy alakítása Bane-ként megközelíti e Heath Ledger-ét. Nem fogja, már csak a maszk miatt sem, de nem is szabad hasonlítani senkihez. A film során elérte a tekintélyt parancsoló és félelmet keltő mivoltát, ezzel pedig helytállt egyedüli Batman ellenként a vásznon. Anne Hathaway a Macskanő szerepére számomra hasonlatos volt Aaron Eckhart-hoz, nem illenek bele ebbe a miliőbe.

Nolan visszahozza a régi karaktereket - Liam Neeson, Morgan Freeman és Gary Oldman ismét szerepelnek, de ezúttal sokkal kisebb ideig, hogy teret tudjon engedni a jövevényeknek, bármennyire is elnyújtottnak tűnik a közel 165 percnyi játékidő, a végén úgy fogjuk érezni, hogy még pár órát mégis elbírt volna. Ez a remek rendezésen kívül köszönhető annak is, hogy mire rendesen beindulna a movie, addigra vége lesz. Ez így leírva ellentmondásnak hat, de nem ez volt a cél. Új szereplőként még Joseph Gordon-Lewitt (Blake) jön a képbe, aki egyszerű rendőrújoncként hitelesen adja vissza az általa játszandó embert.

A szinkron most jobb volt, mint a Dark Knight esetében, de az is eredeti hanggal hihetőbb, vagy inkább magával ragadóbb. Gondolok itt ugye Bane mikrofonos szinkronjára, ami angol nyelvezettel "félelmetesebb", Christian Bale szintén tűrhetőbb angol hörgéssel, mint magyar vonatkozásban. Hozzá kell tegyem, Batman hivatalos hangja (Kevin Conroy) úgy is utánozhatatlan.

Tévhit, hogy itt nincsenek bölcsességek. Kapunk jó pár monológot, Michael Caine is lead egy olyan szöveget, amire minden józan ítélőképességű egyén elérzékenyül. A film pedig olyan mondanivalókat sugall, ami erőt, hitet és reményt ad bárki számára. Christopher Nolan kiváló munkát végzett, a produkcióban fellelhető hibák csak porszemnek fognak tűnni a monumentális alkotás mellett.

Azért van ami nem porszemként tündököl, ezek az akciójelenetekre vonatkoznak. Lévén, hogy kevesebb, vagy kisebb szelet jutott belőle a filmből, bár ez talán első pillantásra nem olyan mértékű. A legtöbb ilyen agyon lett vagdosva, ettől pedig sok mindent nem látunk. Ez nem jellemző az összes akcióra, de frusztráló hatást kelt. A harckoreográfia sem túl változatos, folyamatos ismétlődésnek lehetünk szemtanúi.

Mint már említettem, nem lett tökéletes, de mégis méltó befejezést kapott Nolan Batman-je. Epikus és lehengerlő is egyben, amire nagyon sokáig emlékezni fogunk. A hatás nem marad el. Lesz még Batman, film? Minden bizonnyal - a név örök - de nem a rendező úr fogja továbbvinni. Talán 5-10 év múlva megismerhetünk majd egy új Bőregeret..Ez a trilógia pedig intő például szolgáljon minden képregény adaptációnak. A címadó Felemelkedés, a sztori központi elemén kívül a franchise minden darabjára vonatkozik, a felépítéstől kezdve a végszóig. Ha a Sötét Lovag 8 pontot kap tőlem, akkor a Felemelkedés 8.5-el zárul.
 

 


 

Hozzászolás
  • Szabályok, jó elolvasni mielőtt bármit is teszel! 1. Ha lehet a tartalomhoz szólj hozzá.
    2. Ne spammelj és ne írd be ugyanazt többször.

    Te nem szólhatsz hozzá ehhez a cikkhez. Kérlek, Regisztrálj vagy jelentkezz be.
hirdetés

elitgamer logo

Az oldalunkon publikált összes, cikk, kép, s egyéb tartalom az ElitGamer.net tulajdonát képezik, felhasználásuk CSAK az eredeti forrás pontos és látható megjelenésével történhet!