elitgamer
avatar

The Avengers - Filmkritika

Szerző: vérnarancs |  </div>

Egy gyermeki álom valóra váltása.

Ez a tétel nem csak azokra vonatkozik, akik a szuperhősök képregényein nőttek fel. A "fiatalabb" generáció a rajzfilmsorozatok által is szert tehetett hasonló vágyakra. Szeretjük az animációs szériákat és az egész estés produkciókat is ebben a kategóriában. A Bosszúállók pedig követi ezt a nyomvonalat - abszolút szkeptikusan álltam a filmhez - végeredményben pedig a lehető legpozitívabb csalódás lett a számomra.

Joss Wheddon, valami olyasmit alkotott a világ számára, amire mindenki vágyott (legalább 90%-ban). Érdekes koncepció volt az előzmények felépítése. Az Edward Norton féle Hulk, Thor, Vasember és Amerika Kapitány filmek végén körvonalazódott a The Avengers megalakulása. A filmvásznon pedig végre azt láthatjuk, amit elvárnánk. Az elsődleges plusz, ami nekem mérvadó, az a fordítás. Egy az egyben hiteles, nem találtak ki rá valami badarságot.

A kedvcsinálók garmadájában a félelmem alaptalan volt, miszerint Loki (Tom Hiddleston) lesz a fő gonosz, hiszen nem egy olyan típus. Minden esetre megoldották ezt a vonalat is. A sztori tárgya egy Tesseract nevezetű kiapadhatatlan erőforrás, ennek megszerzése céljából kap Loki földöntúli szövetséget, hogy inváziót indíthasson a Föld ellen. Ismerhetjük már gőgös, gyermekded hozzáállását és motivációját, s hogy miként vezet ez a Bosszúállók megalakulásához.

Előzmény képkockákat két karakter nem kapott, a Fekete özvegy (Scharlett Johansson) és Sólyomszem (a mostanában felkapott Jeremy Renner). Mindkét karakter a SHIELD berkein belül ténykedik Nick Fury (Samuel Jackson) vezetésével. Midőn Loki betör a titkos bázisra, ellopja az erőforrást, innentől kezdve kirajzolódik egy rég elvetett ötlet, egy szuperhősökből álló csapatot kell megalakítani.

Mivel ez az első Avengers mozi, nyomon követhetjük a team összeszokásának feszültségkeltő pillanatait, amit a végső csata jelenetéig erősen tartanak. Hulk (ezúttal Mark Ruffalo), aki próbálja dühét visszatartani, kitűnő választás volt. Ráadásként hatalmas piros pont, hogy a CGI által a színész arcvonalait láthatjuk viszont a zöld óriáson, minden eddiginél részletesebben. Na jó, a legrészletesebb Lou Ferrigno volt, de az más idősík.

Itt lesz nekünk a büszke és öntörvényű Thor (Chris Hemsworth), a színpadias, élcelődő és önimádó Vasember (Robert Downey Jr.) és persze az igazságot és becsületet mindennél jobban tisztelő Amerika Kapitány (Chris Evans). Kétségtelenül ők a legizgalmasabb karakterek. Nálam Sólyomszem és Fekete özvegy nem volt mérvadó, más textusokban sem (képregény, vagy rajzfilm adaptációban). Persze ők is szerves részét képezik a témának.

Ez utóbbi kettőn kívül a többi karakter személyiségét már megismerhettük ugye, így ezzel nem kellett foglalkozni a filmben. A szuperhősök közötti konfliktusok megoldása mosolyt csalhat az arcunkra. Spoiler nélkül elmondhatom, hogy olyan mérföldkőnek számító összecsapásokat szemrevételezhetünk, mint Thor vs. Loki, Thor vs. Vasember, Hulk vs. Thor...a filmtörténelem legnagyobb jelenete pedig Hulk vs. Loki. Egyébként pedig az egymás közötti viszály akkor hagy alább, amikor a föld védelme a cél, Amerika Kapitány tisztjének mivolta is ekkor teljesedik ki igazán.

A poénokról sem kell lemondanunk, az összes előzmény moziban nem volt annyi, mint a Bosszúállókban. A pálmát Vasember viszi, na ő mindenkit piszkál a sajátos humorával, de a legtöbb hősnek is lesznek olyan momentumai, melyek új szintre emelik a vicc szó jelentését.

A látványorgia feledhetetlen, nem fukarkodtak a büdzsével (220 millió). X mennyiségű 3d film után viszont elmondhatom, hogy a konvertált 3d felesleges, csak plusz pénz bevételére alkalmazzák. Ráadásként pedig kevés az olyan élőszereplős film, aminél igazán kiteljesedik ez a technika. Ahol teljes erejében megmutatkozik, az az animációs és dokumentum filmek. A fake 3d miatt, mindenképpen érdemes lesz majd egyszerű 2d-ben megtekinteni a The Avengers-t, sokkal hatásosabb és szemkímélőbb.

Kétséget kizáróan elmondhatom, az idei év egyik legnagyobb meglepetése a Bosszúállók, holott az év még nem ért véget, de a toplistán ott lesz az biztos. Erről a nyitóbevétel is tanúskodik. A korhatárra való tekintettel vért nem igazán láthatunk, de az eredeti képregények sem a piros cseppekre koncentrálnak. Hatalmas öröm, hogy a film a rajongóknak kedvez igazán. Joss Wheddon-nak sikerült elérnie azt, amit nagyon sok rendezőnek nem. A műve olyannyira elfogadható, várakozást felülmúló alkotás lett, melynek folytatását millióan fogják várni.

Hozzászolás
  • Szabályok, jó elolvasni mielőtt bármit is teszel! 1. Ha lehet a tartalomhoz szólj hozzá.
    2. Ne spammelj és ne írd be ugyanazt többször.

    Te nem szólhatsz hozzá ehhez a cikkhez. Kérlek, Regisztrálj vagy jelentkezz be.
hirdetés

elitgamer logo

Az oldalunkon publikált összes, cikk, kép, s egyéb tartalom az ElitGamer.net tulajdonát képezik, felhasználásuk CSAK az eredeti forrás pontos és látható megjelenésével történhet!